Meksyk od kuchni - wyprawa dla smakoszy

15 dni podróży w poszukiwaniu tajników kuchni meksykańskiej. Raj dla lubiących gotowanie i smakowanie nowych potraw. Przewodnikiem będzie Teresa Chudecka - podróżniczka zakochana w Meksyku, która podzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą, którą nie znajdziesz w przewodniku turystycznym.

Atrakcje

  • codzienne warsztaty gotowania podczas całej podróży po Meksyku,
  • smakowanie najlepszych potraw kuchni meksykańskiej,
  • degustacja lokalnie wyrabianych serów i win w Pena de Bernal,
  • zwiedzanie największego miasta świata - Mexico City,
  • wizyta w Teotihuacan - w słynnym mieście Azteków,
  • podziwianie piramid Azteckich,
  • wizyta w romantycznym mieście San Miguel de Allende i lekcja gotowania zupy kanibali,
  • perła UNESCO - zwiedzanie Pueblo,
  • degustacja meksykańskich alkoholi w Oaxaca,
  • kąpiel o wschodzie słońca w gorących źródłach Hierve el Agua,
  • relaks z kąpielami i plażowaniem nad Zatoką Meksykańską,
  • rejs po lasach namorzynowych w Ventanilla,
  • pływanie wśród świecących na niebiesko mikroorganizmów w jeziorze Maniatepec.

Czytaj więcej

Zwiń

Poziom zaawansowania

Oferta skierowana dla osób o średnim poziomie aktywności i kondycji fizycznej, którym niestraszne piesze wycieczki.

Podstawowy
Średniozaawansowany
Zaawansowany
Nie jesteś pewien/pewna, czy dostępny poziom jest dla Ciebie odpowiedni? Skontaktuj się z nami.

Miejsce

Meksyk to kraj w Ameryce Północnej, który ma dostęp do dwóch oceanów - Spokojnego i Atlantyckiego oraz do Morza Karaibskiego. Na rynku kulinarnym słynie z uprawy awokado oraz kakao i niesamowitych połączeń smaków. Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej docenianych kuchni świata. W Meksyku rozwinęły się cywilizacje Azteków i Majów, których pozostałości możemy podziwiać do dziś.

Plan wyjazdu


Mexico City

Naszą kulinarną podróż rozpoczniemy od Mexico City. Jest to jedno z największych miast na świecie, zamieszkałe przez blisko 20 milionów osób. National Geographic uznało to miasto na najlepszy kierunek podróżniczy w 2019 roku.

To tutaj postawimy nasze pierwsze kroki w kuchni meksykańskiej. Skosztujemy słynnych, pikantnych tacos przy muzyce granej przez lokalne mariachi. Nauczymy się lepić prawdziwą kukurydzianą tortillę i dowiemy się, dlaczego tak ważna jest mąka, z której się ją wyrabia. Następnie czeka nas lekcja gotowania quesadillas, jednego z najbardziej rozpoznawalnych dań meksykańskich na świecie.

Teotihuacan

Wyruszymy, aby zaczerpnąć “boskiej energii” w historycznym kompleksie Teotihuacan. Odkryjemy najsłynniejsze zakątki tego miejsca: Pałac Jaguara, Aleję Umarłych, Świątynię Pierzastego Węża i Piramidę Słońca i Księżyca. Według lokalnych wierzeń to od tego miejsca zaczął powstawać świat, a ludzie zamieniali się w bogów.

Pena de Bernal

Wstaniemy o wczesnych godzinach porannych, aby podziwiać wschód słońca z jednego z najwyższych światowych monolitów. Następnie udamy się na degustację regionalnych serów i win, gdzie poznamy skrywane tajemnice ich wyrobu.

San Miguel de Allende

Nauczymy się przygotowywać zupę pierwotnie przeznaczoną dla meksykańskich bogów, pozole. Niegdyś bulion gotowało się na pozostałościach z ludzkich ofiar. Współcześnie zastępuje się je mięsem wieprzowym lub drobiowym, a i wersje wegetariańskie cieszą się popularnością. Zupa składa się z ciekawych składników, raczej nie używanych do przygotowywania polskich zup - kukurydzy, sałaty i rzodkiewki.

W San Miguel de Allende poczujemy ducha romantyzmu wśród urokliwych, postkolonialnych uliczek, które zachwycają odwiedzających różnorodnymi barwami.

Pueblo

Odwiedzimy miasto wpisane na listę UNESCO, nazywane jest Miastem Aniołów. Tutaj spacerować będziemy wśród zjawiskowych hacjend, pozostałych po czasach hiszpańskiego kolonializmu, współcześnie służących jako hotele i restauracje.

W jednej z takich urokliwych restauracji nauczymy się przygotowywania mole poblano, czyli dania z kurczaka, papryczek chilli i czekolady. W Pueblo zachwycimy się zupełnie nowymi połączeniami składników, które mogą być zaskakujące, ale z pewnością smaczne

Oaxaca

Kolejny punkt kulinarnej podróży to region słynący z meksykańskiego folkloru. Spacerując po ulicach Oaxaca spotkamy kobiety ubrane w zachwycające, ręcznie haftowane stroje oraz liczne kapele grające prawie na każdym rogu starego miasta.

Tutaj wybierzemy się, aby odkryć tajniki procesu wyrabiania słynnego mezcala, alkoholu wyrabianego z agawy. Przyjrzymy się plantacji tej rośliny oraz specyficznej fermentacji alkoholu. Na koniec oczywiście czeka nas degustacja różnych rodzajów mezcala.

Następny punkt meksykańskiej przygody to kąpiel o wschodzie słońca w gorących źródłach wodospadu Hierve Agua. Jest to jeden z najciekawszych fenomenów świata natury. Ocenimy, czy woda w Hierve Agua faktycznie zamarzła, czy to tylko złudzenie.

Mazunte

Kolejny dzień spędzimy na meksykańskim wybrzeżu w małej wiosce Mazunte, otoczonej zatokami i złotymi plażami. Tutaj będziemy mieć czas na relaks, plażowanie i odkrywanie kolejnych smaków Meksyku. Nauczymy się przyrządzać pikantne camarones a la diabla z lokalnych owoców morza. A dla najodważniejszych zorganizujemy konkurs w kategorii największej ilości zjedzonych papryczek chilli!

Ventanilla - Maniatepec

W Ventanilla wyruszymy na poszukiwanie krokodyli i iguan w rejs drewnianą łódką pośród zjawiskowych lasów namorzynowych. Popłyniemy również podziwiać niesamowite zjawisko bioluminescencji w jeziorze Maniatepec. Będziemy obserwować miliony mikroorganizmów, które po zmroku świecą na niebiesko. Jest to jedno z tych doświadczeń, które pamięta się do końca życia.

Zakwaterowanie

Zakwaterowanie w hotelach lub pensjonatach w pokojach 2-, 3-, 4-osobowych. 2 nocleg mamy zapewnione podczas podróży rejsowymi autokarami, dzięki czemu uda nam się odwiedzić więcej miejsc.

Pogoda

Meksyk ze względu na dużą powierzchnię jest państwem różnorodnym pod względem klimatu. Na północy i w centrum przeważa klimat zwrotnikowy, natomiast na południu podrównikowy. Średnia temperatura roczna oscyluje pomiędzy 16 i 20°C. Najlepszy okres na podróż do Meksyku to miesiące pomiędzy listopadem a kwietniem.

Cena zawiera

  • śniadania,
  • transport grupy w trakcie całego programu,
  • transfery z lotniska (możliwość dopłaty, jeśli lecisz innym lotem niż cała grupa),
  • opiekę pilota, Teresy Chudeckiej,
  • bilety wstępu do Teotihuacan,
  • warsztaty kulinarne,
  • wynajem łódki w Ventanilla,
  • rejs po lagunie Maniatepec,
  • obowiązkową składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny,
  • ubezpieczenie podróżne NNW.

Cena nie zawiera

  • biletów lotniczych z Polski,
  • pozostałego wyżywienia poza podanym w programie,
  • napojów do posiłków poza śniadaniami,
  • lokalnych przewodników na terenie ruin,
  • fakultatywnych atrakcji.

Ceny

Koszt wyjazdu na 15 dni: 3500 PLN + 700 EUR + przeloty (od 2200 do 3500 PLN).

Ważne informacje

Przy wjeździe do Meksyku nie ma obowiązku wizowego. Przed podróżą należy sprawdzić swój kalendarz szczepień. Zalecane szczepienia: WZW A i B, tężec i błonica, dur brzuszny, żółta febrę i cholera.

Organizator

Organized by Adventure Tess

Czasami, kiedy na spokojnie zastanowię się nad moim stylem podróżowania, sama uznaje się za szaleńca.

Wyprawa do Meksyku

Wyjazd przewidziany jest dla kameralnej grupy do 10 osób.

W Meksyku ponad 80% mieszkańców to chrześcijanie, ale nadal można zaobserwować tu rytuały i obyczaje z dawnych czasów, w których centrum jest kult śmierci i kontakt z przodkami.

Z Meksyku pochodzą awokado i kakao, które do Europy przywieźli hiszpańscy kolonialiści.

Sprawdź podobne wyjazdy

Hawana, Kuba

2 - 16 kwiecień 2020

+ 3 więcej

od2 500 PLN

/ os.

Hawana, Kuba

3 - 15 lipiec 2020

od4 390 PLN

/ os.

Mexico City, Meksyk

22 październik - 5 listopad 2020

od2 600 PLN

/ os.

Newsletter

Dowiedz się pierwszy o nowych przygodach!

Zapisując się do newslettera, wyrażasz zgodę na przesyłanie Ci informacji o nowościach, promocjach, produktach i usługach Travelduck. Zgodę będziesz mógł w każdej chwili wycofać, a szczegóły związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.