Hiszpańska fiesta - Festiwal Owoców Morza
Festiwal Owoców Morza, Fiesta del Marisco, to narodowa atrakcja turystyczna, przyciągająca tłumy wielbicieli galicyjskich dań przygotowanych z małż, przegrzebków czy ostryg. Przeżyj niezapomnianą przygodę, poznaj galicyjsko-portugalski folklor i spróbuj najlepszych na świecie owoców morza.
Atrakcje
- wyjątkowe krajobrazy galicyjskiego wybrzeża,
- zwiedzanie Santiago de Compostela,
- farma małż w Vigo,
- degustacja potraw w ramach Festiwalu Owoców Morza Fiesta del Marisco,
- rejs katamaranem.
Czytaj więcej
Zwiń
Poziom zaawansowania

Miejsce
Galicja to jeden z regionów geograficznych na obszarze półwyspu Iberyjskiego ze stolicą w Santiago de Compostela. Od zachodu i północy wybrzeże oblewa Ocean Atlantycki, natomiast od południa teren graniczy z Portugalią.
Plan wyjazdu
Dzień 1
Wyruszamy z lotniska w Warszawie do Santiago de Compostela. Wycieczkę rozpoczynamy od spaceru po stolicy regionu galicyjskiego. Będziemy podziwiać takie zabytki, jak Plaza de Prateria, Plaza de Obradoiro, Quintana de Mortos i Quintana de Vivos. Zobaczymy tradycyjną zabudowę starówki oraz wyjątkową katedrę św. Jakuba.
Wieczorem wybierzemy się na kolację do jednej z lokalnych restauracji, gdzie spróbujemy klasycznych dań galicyjskich: cocido (pikantne danie jednogarnkowe z ciecierzycą, chorizo i wołowiną) oraz empanadas gallegas (pieróg, dzielony na mniejsze kawałki). Punktem programu będzie degustacja owoców morza, w tym gotowanej ośmiornicy.
Dni 2-3
Wymeldowujemy się z hotelu i wyruszamy na półwysep O Grove, umiejscowiony na atlantyckim wybrzeżu. To właśnie tutaj co roku odbywa się najpopularniejszy galicyjski Festiwal Owoców Morza - Fiesta de Marisco. W ramach imprezy organizowane są konkursy jedzenia, targi rybne, warsztaty gotowania oraz live cooking. Na półwyspie spędzimy aż dwa dni.
Dzień 4
Po śniadaniu wypłyniemy w rejs katamaranem do malowniczej miejscowości rybackiej, Combarro, sąsiadującej z Pontevedra. Zachwycimy się wyjątkowym krajobrazem z tradycyjną galicyjską architekturą. Zjemy lunch w lokalnej restauracji i wrócimy na katamaran, by popłynąć na farmę małż do Vigo.
Dzień 5
Wracamy do Santiago de Compostella, po czym jedziemy się na lotnisko i wylatujemy do Polski.
Zakwaterowanie
Noclegi w hotelu 3* w pokojach 2-osobowych.
Cena zawiera
- noclegi,
- śniadania,
- kolację w 1 dniu w lokalnej restauracji,
- opłatę za transport lokalny,
- informator w formie mobilnej aplikacji,
- bilety wstępu do wymienionych w programie wycieczki atrakcji,
- opiekę licencjonowanego przewodnika wycieczki,
- lokalne podatki,
- Turystyczny Fundusz Gwarancyjny,
- ubezpieczenie bagażu (400 EUR), KL + Assistance (20 000 EUR) i NNW (4 000 EUR).
Cena nie zawiera
- biletu lotniczego Warszawa-Santiago de Compostela -Warszawa (+ ok. 1100 PLN),
- dopłaty za pokój 1-osobowy (+400 PLN),
- opłaty za dodatkowe atrakcje nieprzewidziane w programie wycieczki,
- pozostałych posiłków.
Ceny
Koszt 5-dniowego wyjazdu wynosi 3800 PLN za osobę + loty.
Ważne informacje
Wymagana liczba uczestników to minimum 10 osób.