Gruzja: kulinarna wyprawa pełna smaku
Gruzja to górzysty kraj, który przyciąga turystów z całego świata. Zapierające dech w piersiach widoki i szlaki turystyczne, piaszczyste plaże, czysta woda i tętniące życiem miasta to znak rozpoznawczy tego niewielkiego państwa. Słynna jest także tradycyjna gruzińska kuchnia.
Atrakcje
- ciekawe warsztaty kulinarne,
- zwiedzanie,
- degustacje potraw i win,
- zakwaterowanie u lokalnych gospodarzy.
Czytaj więcej
Zwiń
Poziom zaawansowania

Miejsce
Wycieczka do Gruzji to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą poznać tajniki tamtejszej kuchni. Rozbudowane warsztaty kulinarne, połączone ze zwiedzaniem najpiękniejszych miejsc, sprawią, że pokochamy to cudowne miejsce.
Plan wyjazdu
Dzień 1: Wylot z Warszawy i pierwsze warsztaty kulinarne
Po dotarciu na miejsce i wizycie na lokalnym bazarze, rozpoczniemy pierwsze spotkanie z gruzińskimi potrawami (chaczapuri, lobio i sałatki) połączone z degustacją. Opcjonalnie możemy zdecydować się na zwiedzanie zabytków Kutaisi.
Dzień 2: Degustacja w górach
W stolicy Megrelii – Zugdidi – oddamy się degustacjom lokalnych potraw. Pod wieczór dotrzemy na Wysoki Kaukaz, a nocować będziemy w Mestii.
Dzień 3: Degustacja i taniec
Po poznaniu typowej swańskiej kuchni, spróbujemy przygotować swańską sól i kubdari. Wieczorem będziemy świadkami występu żeńskiego zespołu tanecznego.
Dzień 4: Morze Czarne
Gdy dotrzemy nad Morze Czarne, oddamy się relaksowi na kamienistych plażach. Odwiedzimy też ogród botaniczny w Batumi, a dzień zwieńczymy kolacją w tradycyjnej restauracji adżarskiej.
Dzień 5: Plantacja cytrusów i herbaty
Po wizycie w górskiej Adżarii, oddamy się zwiedzaniu plantacji herbaty i cytrusów. Wieczorem czeka na nas kolejna porcja smaków, m.in. pstrąg górski.
Dzień 6: Na Wschód
Przeniesiemy na wschodnią część Gruzji. Drogę umilimy sobie degustacją kawy oraz chlebków nazuki z miodem i rodzynkami. Przed dotarciem do Tbilisi, skosztujemy najlepszego gruzińskiego piwa.
Dzień 7: W stolicy Gruzji
Oprócz zwiedzania Tbilisi (czeka na nas Stare Miasto, udamy się do popularnych restauracji, słynących z doskonałych gruzińskich dań.
Dzień 8: Kachetia i Wąwóz Pankisi
Zwiedzimy winnicę oraz zakłady produkcji wina, a później oddamy się kulinarnym eksperymentom. Tym razem poznamy kuchnię czeczeńską i przygotujemy tradycyjny szaszłyk kaukaski. Wieczorem czeka na nas koncert tradycyjnej muzyki i tańca.
Dzień 9: Wioska Udabno
Wyruszamy na pustynię, gdzie w restauracji Oasis Club weźmiemy udział w warsztatach gotowania.
Dzień 10: Powrót do Warszawy
Z samego rana wyruszamy na lotnisko w Kutaisi. Do Warszawy dotrzemy koło południa.
Zakwaterowanie
Nocować będziemy w pokojach 2-osobowych (wyposażenie podstawowe) u miejscowych gospodarzy. Łazienka wspólna dla kilku pokojów.
Pogoda
W Gruzji panuje klimat kontynentalny, suchy, prawie nie ma opadów.
Cena zawiera
- przelot samolotem rejsowym i opłaty lotniskowe,
- zakwaterowanie,
- lokalny transport i przejazdy,
- wyżywienie,
- warsztaty kulinarne,
- występy,
- degustacje,
- bilety wstępów (do zaplanowanych miejsc),
- mapy i pakiety informacyjne,
- obowiązkową gwarancję ubezpieczeniową biura podróży,
- ubezpieczenie NNW i KL i ubezpieczenie bagażu do 200 EUR,
- obowiązkową opłatę na państwowy Turystyczny Fundusz Gwarancyjny (TFG) za każdą osobę.
Cena nie zawiera
- biletów wstępu do obiektów spoza planu wycieczki,
- obiadów w restauracjach spoza planu wycieczki.
Ceny
Cena wyjazdu na 10 dni wynosi 5490 PLN.
Ważne informacje
Wycieczka do Gruzji nastawiona na warsztaty kulinarne. Dla chętnych możliwość wykupienia jazdy konnej.
Przewidywanych jest kilka terminów wycieczki. Wyjazd przewidziany jest dla grupy 6-15 osób. Program wycieczki może ulec zmianie w zależności od warunków pogodowych oraz sytuacji zastanej na miejscu.
Organizator
Aktywne podróże z Barentsem pozwolą zobaczyć to, czego bezpiecznie i bez przewodnika nie doświadczysz.